ODGOVORNOSTI TRENERA

ODGOVORNOSTI I PONAŠANJE TRENERA

Opća:

 • na najbolji mogući način pomoći svakom sportašu u postizanju sportskog uspjeha.
 • stalno raditi na vlastitom razvoju.
 • predstavljati najbolji interes sportaša na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.
 • Ponašati se prema Etičkom kodeksu trenera.
 • Obvezati se u 100% provođenje dogovorenog programa za cijelu ekipu i za svakog pojedinog sportaša.

Specifična:

 • trener će se sastati sa svakim sportašem zasebno na početku sezone kako bi razgovarali o treningu, natjecanjima i ciljevima sportaša. Na temelju ovog susreta, trener će izraditi specifičan plan za svakog sportaša. Trener će se ponovno sastati sa sportašem u siječnju kako bi zajednički ponovno ocijenili plan i napredak sportaša. Izvorni plan i / ili ciljevi mogu se mijenjati ili prilagoditi.
 • Treneri će učinkovito komunicirati sa svakim sportašem i roditeljem. Svaki trener će učestalo provjeravati svoj e-mail i govornu poštu. Treneri će se potruditi da sportaši i roditelji saznaju što je planirano, a na poruke će odgovarati odmah. Treneri će biti dostupni za sastanak / razgovor sa sportašem i / ili roditeljima. Treneri će postavljati mjesečne rasporede na Internet stranici i ažurirati dogovore na dnevnoj bazi.
 • na utrci, barem jedan trener će dogovarati doručak, ručak i večeru za sportaše. Informirati će ih o dnevnom rasporedu. Biti će odgovoran za buđenje i pravovremeni odlazak na doručak. Prevesti će sportaša na utrku i obavljati “normalne” trenerske dužnosti. Po završetku utrke, treneri će dati smjernice, osobito mlađim sportašima, kako bi, gdje i kada trebali raditi domaću zadaću, odmarati se, urediti skije za sljedeći dan i za druge povezane aktivnosti. Obično se sportaši hrane u društvu barem jednog trenera. U velikom broju slučajeva komunicirati će se višednevni vremenski plan obroka. Međutim, može se dogoditi da trener ne bude prisutan za vrijeme svih obroka. Sportaši će ponekad morati sami naručiti, platiti, i jesti obroke, tijekom utrke na skijalištu ili u neko drugo vrijeme, kada su treneri su zauzeti drugim vezanim obvezama. To se odnosi na sportaše koji su dovoljno stari da putuju bez roditelja. Ako ovaj dogovor nije prihvatljiv za određenog sportaša, on i / ili roditelji moraju se obratiti treneru ili direktoru programa i raspraviti o ostalim mogućnostima.
 • Treneri će odrediti vrijeme za spavanje i provjeriti da li svi spavaju u dogovoreno vrijeme.
 • treneri će dogovarati raspored učenja tijekom dana provedenih na putu. Sportaši trebaju ponijeti svoje materijale.
 • Ako glavni trener ima pitanja ili problema, treba se obratiti direktoru programa. Ako se pitanja ili problemi ponavljaju, treba ih postaviti odgovarajućem odboru ili zamoliti za raspravu na sljedećem sastanku Upravnog odbora.